czwartek, 3 listopada 2011

Zupa dyniowa z curry i czosnkowymi grzankami

Wszyscy robią teraz zupę dyniową, to ja też.
Pyszna, rozgrzewająca, na zakończenie długiego weekendu w gronie rodzinnym.

Składniki:
- 1 l bulionu,
- dynia wielkości piłki do siatkówki,
- łyżeczka przyprawy curry,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 5 łyżek śmietany do zupy,

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z kilkoma łyżkami wody i dusimy do miękkości. Miksujemy blenderem na gładkie puree i mieszamy z bulionem i przyprawami, śmietanką.

Podajemy z grzankami podsmażonymi na masełku z czosnkiem, solą i pieprzem.

Bon appetit!

1 komentarz:

  1. Ładna zupka, ja też jeszcze raz ją zrobię, ostatnio dodałam trochę cynamonu (nie miałam imbiru), żeby była rozgrzewająca, całkiem inny kolor wtedy ma, ale jest tak samo pyszna. Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń