
Wszyscy robią teraz zupę dyniową, to ja też.
Pyszna, rozgrzewająca, na zakończenie długiego weekendu w gronie rodzinnym.
Składniki:
- 1 l bulionu,
- dynia wielkości piłki do siatkówki,
- łyżeczka przyprawy curry,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 5 łyżek śmietany do zupy,
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z kilkoma łyżkami wody i dusimy do miękkości. Miksujemy blenderem na gładkie puree i mieszamy z bulionem i przyprawami, śmietanką.
Podajemy z grzankami podsmażonymi na masełku z czosnkiem, solą i pieprzem.
Bon appetit!

Ładna zupka, ja też jeszcze raz ją zrobię, ostatnio dodałam trochę cynamonu (nie miałam imbiru), żeby była rozgrzewająca, całkiem inny kolor wtedy ma, ale jest tak samo pyszna. Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuń