środa, 23 listopada 2011

Brukselka z groszkiem i szynką szwarcwaldzką w kremowym sosie


Brukselka- dla wielu-symbol przedszkolnego uciemiężenia. Na całe szczęście- nie dla mnie. Szczególnie w tym daniu, sycącym, prostym, pysznym. Z dodatkiem kaszy gryczanej, makaronu, ziemniaków, albo -po prostu- pajdą świeżego chleba. Polecam szczególnie tym, którzy tej jesieni chcą się z brukselką pogodzić :)

Składniki na danie dla dwóch głodnych osób:

- 0,5 kg brukselki,
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej czy szwarcwaldzkiej),
- średnia czerwona cebulka, 
- puszka groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g serka topionego,
- łyżka oliwy,
- 0,5 litra bulionu,
- łyżeczka musztardy francuskiej,
- sól, pieprz.

Szynkę i cebulę kroimy w cienkie plastry. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szynkę, a po 2 minutach cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy brukselkę i zalewamy bulionem, gotujemy, aż brukselka zmięknie (ale się nie rozgotuje), następnie dodajemy groszek, serek, musztardę, mieszamy do rozpuszczenia się serka i doprawiamy do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz