wtorek, 15 listopada 2011

Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym

 Jedno z tych dań, które przygotowuje się w mniej niż pół godziny, a smakuje wyśmienicie. Szczególnie, gdy uda Wam się dostać na targu świeżutki szpinak- nie trzeba wówczas rozmrażać. Mniam!
Składniki:


- 0,5 kg młodego szpinaku (lub opakowanie mrożonych liści),
- ok 400 g pieczarek,
- dwie średnie cebule,
- łyżka masła,
- opakowanie topionego serka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, 
- pieprz.


W sporym garnku podsmażamy na maśle cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę, dorzucamy pieczarki, solimy i jeszcze chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy umyte i z grubsza pokrojone liście szpinaku, doprawiamy startym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wrzucamy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i...


Bon appetit!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz