piątek, 11 listopada 2011

Klasyczne brownies


Było już brownies z orzechami, teraz pora na klasyczną wersję.
Nie trzeba chyba wyjaśniać, że naprawdę warto spróbować, bo zważywszy na prognozy pogody, już niedługo poprawiacze nastroju bardzo się przydadzą.
Przepis, nieco zmodyfikowałam, zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

Składniki:

- 250 g gorzkiej czekolady, dobrej jakości,
- 220 g masła,
- 3 jaja,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 250 g cukru,
- 135 g maki,
- 1/4 łyżeczki soli

Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu.

W misce ubijamy jajka z cukrem, aż będą lekko puszyste, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 23 minuty, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wkładamy do lodówki.

Bon appetit!

3 komentarze:

  1. pachnie mi tu jakimś oszukaństwem.. czy aby tam na końcu nie powinno być 1/4 łyżeczki soli?

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie tak. Sól bardzo wzbogaca smak słodkich wypieków, ale jeśli nie jesteś przekonana, możesz oczywiście pominąć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze, teraz się zorientowałam o co chodzi. faktycznie zamiast soli- napisałam "cukru". już poprawiam, dzięki za uwagę

    OdpowiedzUsuń