środa, 12 października 2011

Muffiny brownies z kawałkami czekolady i czekopolewą

Pyszne małe brownies, naprawdę mocno czekoladowe.
A dla rozwiania wszelkich wątpliwość dotyczących czekoladowości (?!) tychże łakoci- kawałki czekolady i błyszcząca czekopolewa na wierzch.
Lubię to!

Składniki na 10 muffinów:

- 220 g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
- 80 g masła,
- 100 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- łyżka kakao,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 jajka roztrzepane,
Polewa:
- 100 g śmietanki kremówki,
- 100 g mlecznej czekolady.

160 g czekolady łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka wraz z masłem i cukrem i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy przez chwilę.

Resztę gorzkiej czekolady kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką, sodą, kakao, jajkami, ekstraktem i zawartością rondelka. Mieszamy do połączenia składników.

Gotową masę wykładamy do formy na muffiny wysmarowanej masłem (powstanie 10 babeczek). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę wraz ze śmietanką. Polewamy ostudzone muffinki, na szczycie których układamy maliny, wiśnie, etc.

Bon appetit!

1 komentarz:

  1. oooj i ja to lubię :) prosta polewa, w przyszłości wrócę po przepis.

    OdpowiedzUsuń