Migdały i żurawina- pyszne połączenie. Na jesienny podwieczorek przy herbacie, lub na wieczór przy winie- polecam!
Składniki na 15 dużych sztuk:
- 160 g cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
- pół szklanki obranych ze skórki migdałów,
- pół szklanki suszonej żurawiny.
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, proszek i ekstrakt, a następnie żurawinę i migdały- wszystko dokładnie mieszamy. Powstanie gęste, kleiste ciasto, formujemy z niego długi, spłaszczony chlebek, który układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut, aż chlebek się zrumieni. Studzimy.
Następnie kroimy chlebek na kromki grubości około 1,5 cm, układamy je na blasze i podpiekamy, każdą stronę około 8 minut.
Biscotti przechowujemy w szczelnym słoiku.
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz