niedziela, 16 października 2011

Blok czekoladowy

Dla wielu: pyszne, słodkie wspomnienie PRLu.
Zapraszam na blok czekoladowy:)
Przy okazji warto wspomnieć, że z podanej porcji wyjdzie nam cała keksówka słodkości.
Jeśli nie macie ponadprzeciętnej tolerancji na cukier, lub nie mieszkacie akurat w akademiku- polecam zrobić blok z połowy porcji.

Składniki:

- 250 g masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki wody,
- 400 g pełnotłustego mleka w proszku (niegranulowanego),
- opakowanie okrągłych biszkoptów,
- rodzynki, daktyle, orzechy, etc

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, wodę, kakao, dokładnie mieszamy.
W dużej misce mieszamy ze sobą mleko w proszku, bakalie i pokrojone biszkopty. Następnie dolewamy zawartość garnuszka, dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy do lodówki. Za dwie, trzy godziny- można kroić i zajadać!

Bon appetit!

3 komentarze:

  1. mmm...
    tygryseeek zadowolony xd
    ale cudo czekoladowe!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten blok kojarzący się z PRLem, cudne dekoracje karmelowe (?) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, dekoracje z karmelu, moja pierwsza próba

    OdpowiedzUsuń