czwartek, 13 października 2011

Wegańskie muffiny bananowe z włoskimi orzechami


Warto spróbować, jak dobrze mogą smakować muffiny w wersji wegańskiej.
Wegańskiej czyli bez jajek, masła, mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Da się? Da się!
Aromatyczne, mocno bananowe, z kawałkami włoskich orzechów.
Pyszne, nie tylko na ciepło.
Za przepis dziękuję Martynie :)

Składniki na 10 muffinów:

- 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
- garść pokrojonych orzechów włoskich.

Mąkę, sodę, proszek, sól i cukier mieszamy dokładnie, następnie dodajemy olej i rozgniecione banany oraz orzechy, mieszamy do połączenia się składników.

Gotowe ciasto wylewamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy przez 20- 25 minut w 200 stopniach.

Bon appetit!

2 komentarze:

  1. Pyszne,
    zrobiłam i jestem zachwycona, a teraz chciałabym jeszcze raz, ale czy zamiast oleju, mogę dodać nie-wegańskiego masła?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że tak- roztopionego i lekko przestudzonego :)

    OdpowiedzUsuń