Warto spróbować, jak dobrze mogą smakować muffiny w wersji wegańskiej.
Wegańskiej czyli bez jajek, masła, mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Da się? Da się!
Aromatyczne, mocno bananowe, z kawałkami włoskich orzechów.
Pyszne, nie tylko na ciepło.
Za przepis dziękuję Martynie :)
Składniki na 10 muffinów:
- 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
- garść pokrojonych orzechów włoskich.
Mąkę, sodę, proszek, sól i cukier mieszamy dokładnie, następnie dodajemy olej i rozgniecione banany oraz orzechy, mieszamy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy przez 20- 25 minut w 200 stopniach.
Bon appetit!
Pyszne,
OdpowiedzUsuńzrobiłam i jestem zachwycona, a teraz chciałabym jeszcze raz, ale czy zamiast oleju, mogę dodać nie-wegańskiego masła?
myślę, że tak- roztopionego i lekko przestudzonego :)
OdpowiedzUsuń