wtorek, 18 października 2011

Ciasteczka z muesli i czarnuszką

Smaczny sposób na utylizację nadmiaru muesli, z nietypowym dodatkiem czarnuszki, która nadaje im bardzo specyficzny, nieco pikantny posmak. Dla koneserów:)

Składniki:
- 185 g masła, roztopionego
-1 szklanka (130 g) muesli
-1 szklanka (90 g) wiórków kokosowych
- 1 szklanka (90 g) płatków owsianych
- 1/2 szklanki (75 g) mąki
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 g jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 roztrzepane jajko
- czubata łyżeczka czarnuszki

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 13 minut w 170 stopniach. Ciepłe ciasteczka są bardzo miękkie, twardnieją z czasem

Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz