piątek, 4 lutego 2011

Muffiny bananowe z czekoladą

Smakowitych połączeń ciąg dalszy. Tym razem banany i czekolada.
Kto nie lubi ten się nie zna!

Składniki na 18 małych babeczek:
(przepis z Moich Wypieków)

-1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka płatków owsianych, rozgniecionych widelcem,
- 2 duże dojrzałe banany,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 40 ml oleju,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej,
- pół szklanki orzechów włoskich, pokrojonych.


Suche składniki mieszamy ze sobą w pierwszej misce, w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartości obu naczyń.

Gotową masę wykładamy do formy na muffiny wysmarowanej masłem (można też do papilotek, ale ze względu na to, że masa jest rzadka, po upieczeniu muffiny z trudem odchodzą)

Pieczemy 25 minut w 190 stopniach.

Bon appetit!




9 komentarzy:

  1. Musiały być pyszne :) Ja wszystkie muffiny uwielbiam :)

    Pozdrawiam Serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja się chyba znam. Bo kocham... ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Banan i czekolada to idealne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. same pysznosci w tych muffinkach, wiec i one sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Banana i czekoladę biorę w każdej wersji. Razem czy osobno, nie ma znaczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. banan i czekolada...
    z takimi muffinkami życ, nie umierac ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie piekę. Matko moja, jak pachnie! :))

    OdpowiedzUsuń