czwartek, 23 grudnia 2010

Popękane ciasteczka intensywnie kakaowe


Ot słodkie kakaowe ciasteczka z delikatną nutką rumu. Z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku.
Smaczne i prezentują się pięknie, nieprawdaż?



Składniki na 25 ciasteczek:

- 50 g mąki,
- 25 g kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70 g cukru pudru,
- 25 g miękkiego masła,
- 1 roztrzepane jajko,
- 1 łyżeczka syropu rumowego,
- cukier puder do obtoczenia.

Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto jest rzadkie i klejące- wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie formujemy z ciasta malutkie kuleczki - ciasteczka mocno urosną w piekarniku. Ja obsypałam dłonie mąką, ich formowanie nie było zbyt proste.

Gotowe ciastka obtaczamy w grubej warstwie cukru pudru i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach 10 minut.

W trakcie pieczenia ciasteczka powinny popękać.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Robilam je kiedys, wyszly pyszne. Twoje prezentuja sie bardzo, bardzo kuszaco!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowite :)
    wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakież urocze!
    tak cudnie popękane i osniezone...

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam je całkiem niedawno i przyznaję, że są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam je w poprzednie święta. patrząc na Twoje aż chce je wyjąć z ekranu :) idealne

    OdpowiedzUsuń
  6. Częstuje się ciasteczkiem, bo bardzo je lubię!
    Basiu! Wszystkiego dobrego na święta - serdecznie Cię pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknych Świąt..
    o zapachu czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  8. Te ciasteczka sa przeurocze :) Tez mialam zamiar je upiec ale skorzystalam z jakiegos gazetowego przepisu i niestety nie wyszly :( Teraz musze zrobic je kolejny raz bo sa zachwycajace :)

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne ciasteczka. ostatnio coraz częściej je widze na blogach.chyba pora je zrobić;)

    OdpowiedzUsuń