wtorek, 7 grudnia 2010

Grillowane warzywa zapiekane na francuskim cieście

Bakłażan i cukinia -grillowane, podsmażona papryka, aromatyczny czosnek i karmelizowana cebulka. A to wszystko w chrupiącym otoczeniu ciasta francuskiego. Proste i pyszne, może nawet trochę wykwintne.
Postanowiłam nie doprawiać warzyw. Same w sobie były bardzo smaczne i aromatyczne, dlaczego więc zabijać ich prawdziwy smak ziołami? Taką miałam fanaberię i opłaciło się. Warto czasem po prostu poczuć smak jedzenia, szczególnie takiego!

Składniki na 4 porcje:

- 1 bakłażan
,
- średniej wielkości cukinia,
- 2 duże papryki,
- duża cebula,
- 4 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina startego parmezanu,
- 4 kwadraty gotowego ciasta francuskiego.

Bakłażana i cukinię kroimy w plastry i smażymy na suchej patelni do grillowania.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, posypujemy szczyptą soli i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, aż zmięknie i będzie słodka.
To samo robimy z cebulką, na osobnej patelni.
Czosnek drobno kroimy i mieszamy z cebulą.

Ceramiczne miseczki smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem francuskim. Następnie do środka wkładamy warzywa, wbijamy po jednym jajku, solimy i posypujemy odrobiną pieprzu.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 - 20 minut.

Na chwilę przed wyciągnięciem zapiekanek z piekarnika posypujemy parmezanem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ehhh... Mogę jedynie żałować, że nie mam mnie teraz w Katowicach :) Aż czuje tę woń warzyw we Wrocławiu.
    Pozdrowienia dla Brunona i Telimeny :P

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to świetnie wygląda! szybko, smacznie - to lubię;)

    OdpowiedzUsuń