czwartek, 22 marca 2012

Gruszka w czekoladzie - babeczki lub ciasto

 Gruszki i czekolada to świetne połączenie, do którego chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Jeśli jesteście fanami takich smaków, polecam Waszej uwadze także Czekoladowe clafoutis  z gruszką w sosie toffi.
Z tego przepisu zrobiłam za jednym razem ciasto oraz babeczki. Podane składniki wystarczą na wykonanie ciasta w małej tortownicy (o średnicy 18 cm) oraz 9 babeczek, lub- wedle oryginału- jednej dużej keksówki (ciasto jest wówczas bardzo wysokie).
Przepis pochodzi z bloga Just my delicious, zmieniłam go jednak, zmniejszając przerażającą ilość cukru (prawie pół kilograma ?!) oraz zamieniając czekoladę mleczną na gorzką. Po tych modyfikacjach babeczki nadal są dość mocno słodkie i pyszne.
Polecam Wam gorąco. Są mocno czekoladowe, mają lekko chrupiącą skorupkę na wierzchu, a w środku są wilgotne i bardzo intensywne. 

Składniki:

- 50 g masła,
- 3 łyżki espresso,
- 370 ml wody,
- 250 g cukru,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 30 g kakao,
- 2 jajka,
- 3 gruszki.

W rondelku podgrzewamy na małym ogniu masło, wodę, kawę, cukier oraz czekoladę, mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Studzimy.
W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodajemy rozmącone jajka oraz przestudzoną masę, dokładnie mieszamy, by nie było grudek i przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu ciasta układamy plasterki obranej gruszki, w przypadku muffinów będzie to jeden kawałek owocu.

Jeśli pieczemy jedno duże ciasto (więcej na ten temat we wstępie), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 80 minut. Jeśli pieczemy muffiny, wówczas wystarczy 25-30 minut w podobnej temperaturze.

Bon appetit!


1 komentarz: