To świetny sposób na pieczenie ryby- z papieru do gotowania tworzymy łódkę, która sprawia, że ciepłe powietrze cyrkuluje wokół ryby, zachowując jednocześnie wszystkie aromaty.
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z łososia,
- 500 g świeżych liści szpinaku, (może być tez mrożony, ale liście)
- 1 pomarańcza (sok i skórka z niej otarta),
- 200 g pomidorków cherry,
- 30 g suszonych pomidorów w oleju,
- ząbek czosnku,
- połowa niewielkiej cebulki, posiekanej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka brązowego cukru,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
Łososia myjemy, lekko osuszamy wkładamy do miseczki z sokiem i skórką z pomarańczy, solą i pieprzem.
Szpinak blanszujemy, a następnie osuszamy w sitku. Jeśli mamy mrożony, należy go rozmrozić i dokładnie odsączyć.
Cebulę, czosnek, pomidory suszone kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy na nią cukier, a następnie cebulę, czosnek i pomidory. Podsmażamy chwilę na małym ogniu, a następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i szpinak, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Po dwóch minutach zestawiamy z ognia.
Na każdym z czterech arkuszy papieru układamy porcję szpinaku i pomidorów, a na niej kawałek ryby. Oba końce papieru związujemy w taki sposób, aby powstała łódka (tu znajdziecie dokładną instrukcję).
Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.
Podałam z puree ziemniaczanym z czerwoną soczewicą i gałką muszkatołową.
Bon appetit!
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz