poniedziałek, 26 marca 2012

Toskańska zupa fasolowa z chlebem

 Pyszna, sycąca, zdrowa.
 Z zaledwie kilku składników, które idealnie się uzupełniają. Dokonałam jednak kilku modyfikacji. Dodałam kilka posiekanych suszonych pomidorów,
a podaną w przepisie ciabattę wymieniłam na podpieczone grzanki z razowego pieczywa, które jest zdecydowanie bardziej łaskawe dla wiosennej figury.
Użyłam ugotowanej drobnej fasoli, ale jeśli zdecydujecie się na taką z puszki, zdecydowanie uda Wam się przygotować tę zupę w niespełna 10 minut. 
Przepis z książki "Świeże i smaczne warzywne przysmaki" wydawnictwa RM

Składniki na 4 porcje:

- pół włoskiej ciabatty (lub cztery kromki razowca),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 posiekane cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 800 g krojonych pomidorów (2 puszki),
- 400 g drobnej białej fasoli z puszki lub ugotowanej,
- 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- sól i czarny pieprz,
- świeża bazylia lub rukola do dekoracji.

Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej blasze w piekarniku przez około 10 minut.

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i czosnek i podsmażamy przez około 4 minuty, aż zmiękną. Dodajemy pomidory, fasolkę i bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne dwie minuty. 

Dodajemy podpieczone pieczywo, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dalsze 5 minut. Przyprawiamy i podajemy z zielonym.

Bon appetit!



2 komentarze: