Pyszna, sycąca, zdrowa.
Z zaledwie kilku składników, które idealnie się uzupełniają. Dokonałam jednak kilku modyfikacji. Dodałam kilka posiekanych suszonych pomidorów,
a podaną w przepisie ciabattę wymieniłam na podpieczone grzanki z razowego pieczywa, które jest zdecydowanie bardziej łaskawe dla wiosennej figury.
Użyłam ugotowanej drobnej fasoli, ale jeśli zdecydujecie się na taką z puszki, zdecydowanie uda Wam się przygotować tę zupę w niespełna 10 minut.
Przepis z książki "Świeże i smaczne warzywne przysmaki" wydawnictwa RM
Składniki na 4 porcje:
- pół włoskiej ciabatty (lub cztery kromki razowca),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 posiekane cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 800 g krojonych pomidorów (2 puszki),
- 400 g drobnej białej fasoli z puszki lub ugotowanej,
- 400 g drobnej białej fasoli z puszki lub ugotowanej,
- 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- sól i czarny pieprz,
- świeża bazylia lub rukola do dekoracji.
Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej blasze w piekarniku przez około 10 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i czosnek i podsmażamy przez około 4 minuty, aż zmiękną. Dodajemy pomidory, fasolkę i bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne dwie minuty.
Dodajemy podpieczone pieczywo, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dalsze 5 minut. Przyprawiamy i podajemy z zielonym.
Bon appetit!
hm, a ile fasoli? :)
OdpowiedzUsuńo faktycznie, już dopisuję:)
OdpowiedzUsuń