poniedziałek, 5 marca 2012

Ciasto z jagodami, serem i kruszonką

 Coś wspaniałego. Wyobraźcie sobie tylko: Kremowy serek, jagody, a na wierzchu kruszonka i przyrumienione płatki migdałów. Wyśmienite.
Ciasto jest banalnie proste, jedyne, co może sprawiać trudność: nie wyjeść całej kruszonki zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Jeśli nie macie mrożonych jagód, lub takich ze słoiczka- możecie zaczekać do lata, lub użyć jakiejś zgrabnej konfitury. 
Zrobiłam je w małej tortownicy, ale Wam radzę użyć większej, o średnicy 23-25 cm.
Przepis, zmieniony z tego bloga


Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 125 g zimnego masła,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- jajko.

Nadzienie jagodowe:
- mały słoiczek jagód, lub szklanka świeżych,
- czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Nadzienie serowe:
- 250 g twarogu, 
- 3 łyżeczki cukru aromatyzowanego wanilią,
- jajko.

Jagody wrzucamy do garnuszka, gotujemy trzy minuty, a następnie wlewamy do nich skrobię wymieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody i energicznie mieszamy, aż wszystko ładnie zgęstnieje. Zostawiamy na chwilę do ostudzenia.

Twaróg miksujemy razem z cukrem i jajkiem blenderem, aż stanie się gładki i kremowy.

Mąkę mieszamy z cukrem, siekamy z masłem aż powstanie kruszonka, odsypujemy pół szklanki na posypkę, a do pozostałej części dodajemy resztę składników i miksujemy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię.

Na ciasto wykładamy ser (zostawiamy dwucentymetrowy margines od brzegów), a następnie warstwę jagód. Posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-45 minut. 

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz