czwartek, 2 lutego 2012

W pięciu smakach na bardzo szybko




Sesję mam już szczęśliwie za sobą, teraz pora na krótki odpoczynek. 
Czas egzaminów to ten szczególny moment w życiu studenta, w którym na wiele można sobie pozwolić. Na zamawianie zdecydowanie zbyt dużej pizzy i dojadanie jej kolejnego dnia na śniadanie, na wiadro kawy po obiedzie/ zamiast obiadu, napoje energetyzujące w nadmiarze, piwo na dobry sen i bardzo szybkie jedzenie. I z niemałym wstydem przyznaję, że tylko czasami uda się zmotywować i przyrządzić coś zdrowszego na ząb. 
Skoro ma być na szybko- wiadomo będzie pasta, jeśli na bardzo szybko- chińszczyzna, jeśli migiem- mrożonka.
W zasadzie to nie przepis, tylko kilka wskazówek, jak przyprawić chińszczyznę, by była naprawdę smaczna, bez gotowych sosów czy jakichś śmiesznych fixów.Wystarczy troszkę przypraw, mrożona chińska mieszanka i spaghetti. Czas przygotowania: 10 minut- poważnie!

Składniki na 4 porcje:

- opakowanie makaronu spaghetti,
- opakowanie mrożonki chińskiej (450 g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- kawałek imbiru, długości około 3 cm,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- łyżka cukru,
- łyżeczka oleju sezamowego,
- czubata łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- szczypta chilli.

Makaron wrzucamy do dużego garnka ze sporą ilością osolonego wrzątku, gotujemy, aż będzie al dente. 

Rozmrożone (lub na wpół rozmrożone) warzywa wrzucamy do woka lub na sporą patelnię, z dwiema łyżkami oleju rzepakowego, podsmażamy około 5 minut, następnie dodajemy starty imbir i resztę przypraw, Jeszcze chwilę podsmażamy, próbujemy, a następnie mieszamy z ugotowanym spaghetti i podajemy.

Bon appetit!




4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty na taką chińszczyznę ;) Chyba się skuszę w przyszłym tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  3. o jak porywa makaron :P przyznaję bez bicia, że również lubię dodawać mrożonkę i po chwili zajadać pyszne danie ;) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no jasne, po co sobie utrudniać życie :D

    OdpowiedzUsuń