niedziela, 26 lutego 2012

Pyszny omlet na otrębach z kiełkami

  
Po moim epizodzie z dietą Dukana (przeszło półtora roku temu) pozostało niewiele dobrego. Są jednak pewne wyjątki, takie jak zupa paprykowo -imbirowa (pyszna, przepis tutaj) oraz taki właśnie omlet. Poza jajkami, wsypuje się do niego trochę otrębów owsianych oraz odrobinę twarożku. Wspaniały, sycący i zdrowy. 
Na niedzielne śniadanie idealny. Z kremowym twarożkiem, papryką konserwową mojej mamy i chrupiącymi, świeżutkimi kiełkami. 
A już jutro kilka wskazówek dotyczących hodowli kiełków, żebyśmy wszyscy zdrowo rośli :)

 Składniki na dwie porcje:


- trzy jajka,
- 3 czubate łyżki owsianych otrębów,
- 2 łyżki twarożku kanapkowego/wiejskiego,
- 2 łyżki mleka,
- szczypta soli.
- łyżka oleju lub masła do smażenia.


Jajka trzeba rozmącić z otrębami, twarożkiem, mlekiem i solą. Wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy, aż będzie rumiany z obu stron. Podajemy na słodko, lub słono z ulubionymi dodatkami. Najsmaczniejsze w dobrym towarzystwie w niedzielne południe :)
Bon appetit!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz