piątek, 24 lutego 2012

Tort czekoladowy: Devil's food cake

Pyszny i łatwy do przygotowania. Polecam Waszej uwadze szczególnie krem, który nie wymaga ubijania, miksowania czy ucierania. Idealny dla leniuchów takich, jak ja:)
Przepis Nigelli z bloga Dysproporcja, uproszczony.

Składniki na ciasto:

- 50 g kakao,
- 150 g cukru,
- 250 ml wrzącej wody,
- 125 g miękkiego masła,
- 225 g mąki pszennej tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka rumu,
- 2 jaja.

Składniki na masę:

- 300 g gorzkiej czekolady,
- 125 ml wody,
- 30 g cukru,
- 175 g masła.

- 50 ml rumu

Najpierw przygotowujemy krem:
Wodę zagotowujemy w garnuszku, dodajemy masło i cukier, roztapiamy. Wyłączamy gaz pod garnkiem, wrzucamy pokrojoną z grubsza czekoladę i mieszamy co chwilę, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do ostygnięcia, masa będzie gęstnieć w trakcie ochładzania. Raczej nie wstawiamy jej do lodówki, ponieważ wówczas krem stanie się zbyt twardy.

Mąkę łączymy z proszkiem. w osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wrzątek, kakao i cukier, odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy rum, lub ekstrakt z wanilii, jajka, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy na zmianę: mąkę z proszkiem oraz rozpuszczone kakao z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, stosunkowo rzadkiej masy, którą następnie wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłam małej tortownicy, dzięki czemu ciasto wyrosło wysokie i eleganckie, niczym tort).
Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny.

Zostawiamy do wystygnięcia, przekrawamy w poprzek na dwa okrągłe placki, które nasączamy rumem, lub innym ulubionym alkoholem, przekładamy warstwą kremu, a następnie smarujemy cały tort - górę i boki. Dekorujemy wedle uznania. 

Bon appetit!




1 komentarz: