środa, 9 marca 2011

Polenta jest kobietą ^^

Czerwone goździki i nylonowe pończochy czyli Dzień Kobiet. Uwielbiam właśnie ten charakter marcowego święta. Życzę światu mnóstwo kobiecości, która jest przecież wspaniała.
A polenta?
Wyśmienita.
Kaszka kukurydziana ugotowana na gęsto stanowi tło i podstawę dla smakowitych dodatków, przyprawionych intensywnie, bo sama polenta jest przecież dość neutralna.
Można zaszaleć, polecam tym, którzy cierpią na chroniczny brak piekarnika i ... czasu!

Składniki na 4 porcje:

- szklanka kaszki kukurydzianej,
- 2 szklanki wody,
- sól, kurkuma i chilli do smaku.

Nadzienie:

- 3 średnie cebulki pokrojone w kostkę,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- mała cukinia pokrojona w kostkę,

- puszka czerwonej fasolki,
- cząber, majeranek, kminek, chilli, sól i pieprz.

Kaszkę, wodę i przyprawy gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę (około 5-10 minut), następnie wylewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wygładzamy.

Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy cukinię, fasolkę, przecier, przyprawiamy i wykładamy na przygotowaną kaszkę. Podajemy od razu, lub odstawiamy i w razie potrzeby podgrzewamy w piekarniku, lub mikrofalówce.

Bon appetit!

4 komentarze:

  1. świetny pomysł, i jak kolorowo! Muszę sie kiedyś zainspirować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, wspaniale wygląda ta polenta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie kobieca potrawka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne jedzonko:) i tak smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń