wtorek, 15 marca 2011

Babeczki z pszennych otrębów z konfiturą różaną i orzechową kruszonką

Kolejne zdrowe muffiny, z niewielką ilością cukru, białej mąki i tłuszczu. Bardzo smaczne i pożywne.
A na osłodę różana konfitura.
Przepis (troszkę zmodyfikowany) pochodzi ze strony Sweet Art.

Składniki na 12 babeczek:

- 120 g otrębów pszennych,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 75 g cukru,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 100 g płynnego miodu,
- 60 jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju,
- kilka łyżek mleka.

Osobno mieszamy składniki mokre, osobno pszenne, później wszystko razem.

Wykładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem i pieczemy w 170 stopniach niespełna pół godziny.

Bon appetit!

1 komentarz:

  1. Brzmi zdrowo:)te babeczki wyglądają uroczo:)Też mam w planach coś z konfiturą różaną:)

    OdpowiedzUsuń