poniedziałek, 31 stycznia 2011

Nadziane pieczarki

Dziś kilka propozycji na pyszne przekąski. Taka alternatywa dla koreczków i krakersów, czyli nadziewane pieczarki. Na zimno lub na ciepło, jak wolicie.
Z moimi
ulubionymi wegetariańskimi fuzjami smakowymi: feta z oliwką, camembert z żurawiną, awokado z limonką, słodka kukurydza z sosem majonezowo- czosnkowym i chrzanowy serek z cukinią... brakuje chyba tylko jabłka z cynamonem:)
Trzeba zaznaczyć, że przygotowanie tych przekąsek zajmuje trochę czasu, ale musicie przyznać, że wyglądają efektownie. Jeśli nie lubicie pieczarek, równie dobrze możecie ponadziewać pomidorki koktajlowe, albo po prostu ułożyć wszystko na krakersach.

1. Zaczynamy od przygotowania pieczarek: trzeba je obrać ze skórki i odciąć nóżkę u nasady. Najładniej wyglądają malutkie pieczarki, takie na jeden kęs.
2. Następnie przygotowujemy dipy i dodatki. Oto kilka pomysłów:

-Guacamole z różyczką z żółtej papryki
















-Camembert z konfiturą z żurawiny















- Feta z oliwkami
















- Słodka kukurydza z sosem majonezowo-czosnkowym


















- Serek chrzanowy z cukinią (lub ogórkiem)
















Bon appetit!

5 komentarzy:

  1. genialnie wyglądają. ta moc kolorów, różnorodność smaków. świetny pomysł na przystawki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie i pomyslowo:) podoba mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu! Ależ szaleństwo! Jestem zachwycona - świetna sesja i świetne pomysły!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze i bardzo eleganckie, na kazdym przyjeciu zrobia furorę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dotarłam do zdjęcia pieczarki nadziewanej camembertem i żurawinową konfiturą to poziom mojej ochoty na taki smakołyk osiągnął apogeum :(

    OdpowiedzUsuń