wtorek, 2 listopada 2010

,,Pijak''... z dedykacją dla Bourbona:)

Jedno z ulubionych ciast naszej rodziny :) Wiem, że na większości blogów dominowały teraz przepisy halołinowe, ale u mnie początek listopada to bardzo rodzinne i tradycyjne święto. Mam sporą rodzinę, wszyscy zjeżdżają się do domu, zbierają wokół stołu, który zawsze jest zbyt mały żeby wszystkich pomieścić. I jeśli akurat nie jesteśmy na cmentarzu, to na pewno już przy stole, przy obiedzie, kolacji, podwieczorku z domowym winem lub nalewkami.
I do tego wszystkiego ciasto mocno skropione alkoholem. Lubimy je tak bardzo, że w tym roku pojawiły się na stole dwie duże blaszki z pijakiem w dwóch odsłonach- klasycznej, z wódką, na którego przepis znajdziecie poniżej, i w wersji nieco zmienionej- z rumem- równie pysznej, o której napiszę kiedy indziej:)
Przepis z fioletowego zeszytu mojej mamy
Przygotowanie (jednej blaszki 37/23 cm) :
Wygląda na bardzo skomplikowane i czasochłonne, ale takie nie jest. Jeśli chcecie sobie ułatwić pracę proponuję kupić gotowy biszkopt i polewę czekoladową.
1. Pieczemy biszkopt z 5 jaj, lub używamy gotowego spodu
2. Na biszkopt wykładamy masę budyniową:
Masa:
-o,5 l zimnego mleka,
-3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
a) Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pilnujemy, bo masa zacznie gęstnieć i może się przypalić, jeśli nie będziemy mieszać. Powstanie bardzo gęsty budyń. Odstawiamy go do wystygnięcia, musi być chłodny, w przeciwnym razie masa się zważy.
- 250 g masła,
- 2 żółtka
b) Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy schłodzony budyń, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca i gładka, gęsta. Wykładamy ją na gotowy biszkopt.
3. Na masie budyniowej układamy jeden przy drugim:
- 3 opakowania herbatników maślanych,
4. Herbatniki polewamy:
- ok. o,5 szklanki wódki, rumu, grappy- wg uznania,
tak by herbatniki były dobrze nasączone alkoholem.
5. Ciasto przykrywamy polewą czekoladową:
-0,5 kostki rozpuszczonej margaryny,
- 6 czubatych łyżek cukru pudru,
- 2-3 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody.
Wszystkie składniki mieszamy w garnuszku, zagotowujemy i wylewamy na nasączone herbatniki.
Ciasto przechowujemy w lodówce, wówczas zachowuje świeżość nawet 4-5 dni.
Smacznego!

1 komentarz: