wtorek, 2 listopada 2010

zawszesięudający Biszkopt

Bardzo szybki w przygotowaniu, uniwersalny. Z tego przepisu powstanie spora blaszka (23/37 cm) puszystego biszkoptu, który spokojnie można przekroić w poprzek na dwa cieńsze placki.
Składniki:
-5 jaj,
-1,5 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 2łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki chłodnej wody źródlanej.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy na sztywną i "błyszczącą" masę.
Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Wlewamy wodę i olej, jeszcze chwilę miksujemy.
Na końcu przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką (moja babcia mówi, że biszkopt trzeba teraz mieszać cały czas w tę samą stronę, w przeciwnym wypadku "klapnie" :), ale wydaje mi się, że biszkoptowi to chyba jednak wszystko jedno), mieszamy aż do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą.
Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 20 minut (do tzw. suchego patyczka)
Gotowy biszkopt studzimy i dopiero potem przekładamy kremem, polewamy galaretką, etc

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz