czwartek, 18 listopada 2010

Ciasto marchewkowe z kandyzowanym ananasem i zielonym słonecznikiem

Za taką jesień to ja dziękuję! Po prostu trzeba sobie jakoś poprawić humor, trzeba czegoś słodkiego, trzeba ciasta i już :) Przepis sobie -tradycyjnie -pozmieniałam, dodałam na przykład ziarenka słonecznika, które pod wpływem karotenu z marchewki zmieniły kolor na zielony :) hihi śmieszne to ciasto i słodkie i dobre i... skuteczne, bo przecież poprawiło humor!

Składniki na dużą tortownicę:
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,7 szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- o,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 2 szklanki marchwi startej na tarce o dużych oczkach,
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich lub kandyzowanego ananasa.

Mieszamy w misce jajka, cukier i olej.
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon.
Obie mieszaniny łączymy, dodajemy marchew i ananasa, dokładnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.

Pieczemy 35-45 minut w 180 stopniach.



2 komentarze: