poniedziałek, 15 listopada 2010

spaghetii z krewetkami i bakłażanem

Na bogato!
Nie ukrywam, że nie jadamy tak na co dzień, ale czasami można sobie pozwolić, no nie?:)

Sos do makaronu zdominowany smakiem bakłażana i cząbru, jeśli je lubicie- polecam!

Składniki dla dwóch głodomorów:
-2 niewielkie bakłażany lub jeden większy,
- ok. 12 krewetek tygrysich,
- makaron spaghetti lub tagliatelle dla dwóch osób,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- dwie łyżki masła,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka cząbru,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli,
- sól.

Bakłażana kroimy w grube plastry, posypujemy obficie solą i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie na powierzchni bakłażana pojawią się kropelki wody,które wraz z solą ścieramy papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbawiliśmy oberżynę goryczy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z odrobiną masła. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i bakłażana. Podsmażamy ok 5 minut, mieszamy, aż bakłażan zmięknie. Wrzucamy krewetki, podsmażamy 3 minuty. Przyprawiamy cząbrem, tymiankiem, solą i pokrojonym drobno chilli.

W osobnym garnuszku przygotowujemy biały sos:
do czubatej łyżki masła dodajemy łyżkę mąki, mieszamy na małym ogniu, stopniowo dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.

Do gotowego sosu wrzucamy bakłażana i z krewetkami, próbujemy, ewentualnie doprawiamy.
Całość mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

Delizioso!

1 komentarz:

  1. ciekawe kiedy wreszcie i ja przekonam się do przygotowywania krewetek.. :-)

    OdpowiedzUsuń