niedziela, 5 sierpnia 2012

Lekki krem limonkowo- waniliowy



Lekki i puszysty krem limonkowy to propozycja na deser w upalne popołudnie, bądź po ciężkim posiłku. Wykonanie jest proste, ale będziecie potrzebować miksera i odrobinę cierpliowści przy ubijaniu białek na sztywno. Przepis dopiero co sobie wymyśliłam i przychodzi mi jeszcze mnóstwo propozycji podania do głowy. Przede wszystkim możecie dowolnie zmieniać smak deseru. Zamiast limonki poszalejcie z pomarańczami, malinami, kawą czy jakimś dobrym alkoholem. Można też pokruszyć na spód kilka ciastek migdałowych, lub ułożyć biszkopt nasączony likierem. Kombinacji może być wiele, a przepis na bazę podaję poniżej :)


Składniki na 6 porcji:

- 1, 5 szklanki mleka,
- laska wanilii,
- sok i skórka otarta z limonki,
- 4 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 125 g śmietanki kremówki.

Mleko wraz z przekrojoną na pół laską wanilii podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Do ubitych żółtek powoli wlewamy podgrzane mleko (wcześniej wyławiamy laski wanilii) i podgrzewamy (cały czas mieszając), aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia, a w międzyczasie w jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugim naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę.

Gdy krem wystygnie, dodajemy do niego sok wyciśnięty z limonki oraz skórkę z owocu (odrobinę zostawiamy do przybrania) i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ubitą śmietanę i białka, delikatnie łączymy. Całość wykładamy do szklaneczek, salaterek czy remekinów i ozdabiamy listkiem melisy i skórką z limonki.

Bon appetit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz