piątek, 27 lipca 2012

Orientalna fasolka szparagowa


Coś dla tych, którzy lubią fasolkę, ale klasyczna wersja z zasmażką już im się znudziła. Przepis -znaleziony w książce z kuchnią wegetariańską- jest banalnie prosty i przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie chwilę. Smakuje wyśmienicie z sypkim ryżem doprawionym odrobiną harissy, czyli pasty z chilli. 
Polecam!

Składniki:

- 500 g fasolki szparagowej,
- 2,5 cm świeżego imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka oleju sezamowego.

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy, wrzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek, a po dwóch minutach imbir (obrany i drobno pokrojony), następnie wlewamy sos sojowy i gotujemy chwilę na wolnym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. 

Fasolkę po ugotowaniu odsączamy i mieszamy z sosem.

Bon appetit!




2 komentarze:

  1. Super pomysł i pięknie wygląda. Prosta a tyle smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wprost uwielbiam fasolkę a w takich szatach jej jeszcze nie widziałam. Najwyższy czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń