środa, 22 sierpnia 2012

Marchew glazurowana miodem z odrobiną rozmarynu



Marchew w zupełnie nowym wydaniu. 
Słodka i aromatyczna, idealnie dopełni smak nie tylko wegetariańskich dań głównych. Kto by powiedział, że rozmaryn i miód będą tak wspaniale się komponować! Gdy spróbujecie tej marynaty, będziecie nią zachwyceni. Można jej użyć także do przygotowania innych warzyw korzeniowych- pasternaku, selera czy rzepy.
Dodatek nie tylko dla koneserów, spróbujcie koniecznie!

Składniki:
- 2, 5 szklanki marchwi pokrojonej w długie słupki,
- 2 łyżki masła,
- łyżka oliwy,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- łyżeczka rozgniecionych suszonych liści rozmarynu, lub łyżka świeżych,
- łyżeczka musztardy dijon,
- 2 łyżeczki płynnego miodu (użyłam gryczanego).

Marchew gotujemy, aż będzie miękka (warto jej jednak nie rozgotować).

Na patelni o grubym dnie podgrzewamy masło, oliwę, dodajemy czosnek, rozmaryn i smażymy prze minutę, do momentu, aż czosnek się zrumieni.

Dodajemy marchew, musztardę i miód, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy od razu.

Bon appetit!



3 komentarze:

  1. fajny pomysł na banalną marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ja wypróbuję chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie też się podoba ten niebanalny pomysł podobnie jak wykrywaczowi smaku :) Muszę spróbować koniecznie tej wersji

    OdpowiedzUsuń