wtorek, 19 kwietnia 2011

Orzeźwiająca surówka z marchwii z miętą i mandarynką

Pogoda taka piękna, że nie chce się siedzieć w domu. Dlatego wczoraj obiad zjedliśmy w parku. Tak się składa, że do rosarium- naszego ulubionego miejsca, nawet jeśli jeszcze nie ma róż- mamy jakieś 20 minut piechotą. Wystarczy spakować coś do jedzenia i kawę w termosie i można się cieszyć piękną pogodą i smakowitą surówką.
Przepis znaleziony u Jamiego Olivera, jednak zrezygnowałam z dodatku sera. Taka lekka wersja bardzo nam posmakowała.
Polecam!

Składniki na 4 porcje:

- 3 marchewki średniej wielkości,

- 3 mandarynki (mogą być też pomarańcze lub klementynki),

- kilka listków mięty


Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Mandarynki obieramy i kroimy w plastry. Listki mięty drobno siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, smacznego!

3 komentarze:

  1. Ciekawy ten dodatek mandarynki :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja wczoraj jadłam z miętą, jabłkiem i rzeżuchą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka surówka zaklina już lato ;) super smaki!

    OdpowiedzUsuń