poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Frittata z cebulką i cukinią

Znowu coś łatwego i przyjemnego w obsłudze.
Frittata to troszkę omlet, troszkę zapiekanka, tyle że nie z pieca, a z patelni.
W zasadzie można do niej wrzucić wszystko (warzywa, mięsko, owoce morza), następnie wymieszać to z rozbełtanym jajkiem i podsmażyć z obu stron na patelni.
Przepis pochodzi z książki Alessandry Zecchini "Pizza, chleb i inne pyszności"

Składniki na 4 porcje:

- 1 cebula, drobno posiekana,
- 4 cukinie, pokrojone w cienkie plastry
- 3 łyżki oliwy,
- garść poszatkowanych liści bazylii,
- 4 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku.

Cebulę i cukinię wrzucamy na odrobinę oleju, solimy, podsmażamy chwilę, aż staną się miękkie (ale nadal troszkę chrupiące).

W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami, następnie wrzucamy do nich bazylię i podsmażoną cebulkę i cukinię, wszystko dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wylewamy na nią ciasto na frittatę, przykrywamy i smażymy na małym ogniu, aż spód się zrumieni. Przewracamy na drugą stronę (najlepiej przełożyć frittatę na przykrywkę i zsunąć z powrotem na patelnię.

Podajemy na gorąco albo na zimno.

Bon appetit!


5 komentarzy:

  1. Mmm, po takim pysznym śniadanku ma się chęć do działania :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam! to moje danie dnia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. taką frittatę to ja uwielbiam!!! mogłabym pasjami pochłaniać :) Fajnie jeśli cukinia jest lekko chrupiąca... ech, pyszności! a w lodówce jedna cukinia jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne zdjęcie, dzięki za dodanie do Wykrywacza! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszne składniki więc całość musi być boska ;)

    OdpowiedzUsuń