poniedziałek, 12 grudnia 2011

Kurczak korma i chlebki naan czyli hinduskie jedzonko



 Najlepsze curry robi Bruno, zaraz po nim są Hindusi, potem Jamie Oliver, a na końcu ja. Ale dobre hinduskie danie może zrobić chyba każdy. Co ważne- ta kuchnia jest naprawdę niedroga i może być bardzo zdrowa. Wystarczy trochę warzyw, jakieś mięso lub inne źródło białka (jak soczewica czy cieciorka) i - co najistotniejsze- przyprawy.
Przepisów na aromatyczne sosy curry jest mnóstwo i naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś podam Wam przepis na sos korma, który znalazłam u Jamiego, pominęłam jedynie wiórki kokosowe. 
Curry podajemy z ryżem, bądź popularnym w Indiach pieczywem Naan, na które przepis znajdziecie poniżej.

Składniki na 4 porcje curry:

- niewielka cukinia, 
- czerwona papryka,
- 2 cebule,
- 2 filety z kurczaka, 
- puszka kukurydzy,
- 4 łyżki oleju,
- szklanka naturalnego jogurtu.

Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni, następnie dodajemy kawałki kurczaka, po chwili paprykę, a po 5 minutach- cukinię i kukurydzę. Mniej więcej po 10 minutach smażenia dodajemy sos korma oraz szklankę jogurtu naturalnego, pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny, co jakiś czas mieszając, ewentualnie dolewając odrobinę wody.

Sos korma:
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru wielkości kciuka,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżeczki nasion kminu,
- łyżeczka nasion kolendry.

Nasiona kolendry i kminu prażymy chwilę na suchej patelni i małym ogniu, aż lekko zbrązowieją. Następnie wrzucamy je do moździerza, wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem, imbirem i resztą składników, wszystko ucieramy na dość gładką masę.


Zaś przepis na chlebki znajdziecie tutaj. Naprawdę warto je zrobić, są pyszne i łatwe w przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz