Kawa, w każdej postaci, jest dla mnie źródłem przyjemności. Zazwyczaj pijam czarną, bez cukru, parzoną w klasycznej kawiarce bialetti.
Ale pysznym słodkim frappe nigdy nie pogardzę. Mamy taki sposób na przyrządzenie frappe z pianką (tzw. cremą) przy pomocy jedynie plastikowej butelki. Jeśli więc nie macie spieniacza do mleka, czy wspaniałego ekspresu ciśnieniowego (który śni mi się nocami)- wypróbujcie tego oto sposobu.
Aha! muszę jeszcze koniecznie zaznaczyć, że to Bruno wymyślił ten sposób, bo mi dokucza, że przywłaszczyłam sobie Jego recepturę:)
Składniki na dwie porcje:
- 0,5 l mleka,
- pół szklanki wody (najlepiej gazowanej),
- około 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
- brązowy cukier (ilość w zależności od upodobań),
- około 8- 10 kostek lodu,
- do smaku: starta czekolada, cynamon, wanilia, itd,
- pusta plastikowa butelka 1,5 l.
Do butelki wrzucamy kostki lodu, wsypujemy kawę oraz cukier, wlewamy wodę (jeśli jest gazowana, wówczas cukier szybciej się rozpuści). Butelkę zakręcamy i potrząsamy energicznie (jak shakerem), do momentu, aż kawa się rozpuści i powstanie pianka. Wlewamy do szklanek (tak, by w butelce zostały kostki lodu i trochę kawowej pianki)
Podziałało na moje kubki smakowe ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńwow! fajne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie musze wyprobowac ten pomysl z butelka:)
Czekoladowe frappe idealne w ciepły majowy dzień:)
OdpowiedzUsuńFajny sposób :)
OdpowiedzUsuńChoć ja chyba pozostanę wierna temu małemu, bzdetnemu spienaiczowi do mleka - koszt całe 6zł w Ikei. Działanie - bez zarzutu ;)
http://polkazprzyprawami.blox.pl