poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Speghetti aglio, olio e peperoncino

Pomysł na prosty, szybki i zdrowy obiad.
 Wprawdzie podajemy makaron, jedynie z odrobiną czosnku, peperoncino i pietruszką- ale ta kompozycja jest naprawdę zachwycająca wraz z serem pecorino. Idealnym dopełnieniem będzie sałata z rukoli z pomidorem, jajkiem na twardo i sosem vinegret. Przygotowanie całości zajmuje kwadrans. Zaproście znajomych na wiosenną ucztę z dobrym białym winem.

Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 5 ząbków czosnku pokr,ojonego w cienkie plasterki,
- papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona,
- natka pietruszki, posiekana,
- 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
- kawałek sera pecorin lub parmezanu.

Makaron gotujemy w dużej ilości słonej wody. 

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek i papryczkę i wstawiamy na mały ogień (jeśli czosnek pobędzie chwilę w zimnej oliwie, tłuszcz przejmie smak czosnku i będzie jeszcze pyszniej), podsmażamy chwilę uważając, by czosnek się nie przypalił. 

Następnie całość łączymy z ugotowanym al dente makaronem, pietruszką i startym serem. Podajemy z sałatą z sosem vinegret.

Bon appetit!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz