czwartek, 7 lutego 2013

Pasztet z grochu i warzyw

Smarowidła do chleba, temat jest chyba nie do wyczerpania.
Tym bardziej w wersji wegetariańskiej. Warto wspomnieć, że końcowy smak takiego pasztetu zależy w dużym stopniu od Was, groch jest przecież całkiem neutralny w smaku. Możecie dodać trochę kurkumy, garam masala, chilli i mamy wersję indyjską. Albo oregano, bazylię i suszone pomidory... wariantów jest całkiem sporo! Podaję przepis na wersję klasyczną.
Zapraszam na pasztet z grochu i warzyw!

Składniki na keksówkę pasztetu:

- 200g suchego grochu, 
- 2 duże marchewki, niewielki kawałek selera i korzeń pietruszki,
- duży pęczek świeżej pietruszki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki masła,
- 3 cebule, lub duży por,
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- bułka tarta lub kasza jaglana- około pół szklanki,

Groch trzeba dzień wcześniej namoczyć przez noc w dużym garnku ze sporą ilością wody. Ja zmieniam tę wodę co jakiś czas na świeżą, dzięki temu groch nie powoduje nieprzyjemnych rewolucji. Groch gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości - trwa to około godziny.

Włoszczyznę obieramy, ocieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do garnka z trzema łyżkami wody, dusimy pod przykryciem do miękkości. Cebulę lub pora- w zależności od tego, co preferujecie, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. 

Mieszamy ze sobą podduszoną włoszczyznę, cebulę, groch i posiekaną pietruszkę i przyprawiamy. Następnie dodajemy jajka oraz kaszę lub bułkę tartą, całość wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40 minut.

Łatwiej ukroić po wystudzeniu, ale najlepszy na ciepło z keksem kwaśnej śmietany.

Bon appetit!

1 komentarz:

  1. Od jakiegoś czasu szukałam fajnego przepisu na wegetariański pasztet z grochu-właśnie znalazłam:)

    OdpowiedzUsuń