środa, 23 marca 2011

Tarta porowo- pieczarkowa z cukinią


Pyszna warzywna tarta.
Zdrowa, na tyle, na ile tarta może być zdrowa:)
Polecam!

Składniki na blaszkę tarty (porcję dla 4 0sób):

- ciasto na tartę przygotowane wg tego przepisu,

- 1 duży por (głównie biała część),
- około 20 średnich pieczarek,
- 1 średnia cukinia,

- pół szklanki śmietany,
- 2 jaja,
- 100 g żółtego sera,
- cząber, oregano i bazylia.

Pora kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na maśle w dużym rondlu, następnie dodajemy pieczarki, solimy i dusimy na małym ogniu, odparowując wodę. Następnie dodajemy cukinię startą na dużych oczkach i przyprawiamy.

Blaszkę wyłożoną ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, aby ciasto ładnie się podpiekło i nie chłonęło wody z nadzienia. Dzięki temu unikniemy zakalca.

W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną i startym żółtym serem.

Na podpieczone ciasto wykładamy Nadzienie, następnie wylewamy jajko ze śmietaną i pieczemy jeszcze około 20 minut.

Bon appetit!

4 komentarze:

  1. mniam, miam!
    taaaka tarta to teraz mnie będzie prześladowac cały dzień xd

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta porowa to chyba najlepszy rodzaj tarty pod słońcem. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre poołąćzenie smaków. A ten por to prawdziwy renesan przeżywa!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo kusząco wygląda. Też robię tartę z porem, ale w nieco innym wydaniu.
    P.S. Brakuje odnośnika do przepisu na spód (albo ja go nie znalazłam).

    OdpowiedzUsuń