Pyszna warzywna tarta.
Zdrowa, na tyle, na ile tarta może być zdrowa:)
Polecam!
Składniki na blaszkę tarty (porcję dla 4 0sób):
- ciasto na tartę przygotowane wg tego przepisu,
- 1 duży por (głównie biała część),
- około 20 średnich pieczarek,
- 1 średnia cukinia,
- pół szklanki śmietany,
- 2 jaja,
- 100 g żółtego sera,
- cząber, oregano i bazylia.
Pora kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na maśle w dużym rondlu, następnie dodajemy pieczarki, solimy i dusimy na małym ogniu, odparowując wodę. Następnie dodajemy cukinię startą na dużych oczkach i przyprawiamy.
Blaszkę wyłożoną ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, aby ciasto ładnie się podpiekło i nie chłonęło wody z nadzienia. Dzięki temu unikniemy zakalca.
W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną i startym żółtym serem.
Na podpieczone ciasto wykładamy Nadzienie, następnie wylewamy jajko ze śmietaną i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Bon appetit!
mniam, miam!
OdpowiedzUsuńtaaaka tarta to teraz mnie będzie prześladowac cały dzień xd
Tarta porowa to chyba najlepszy rodzaj tarty pod słońcem. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDobre poołąćzenie smaków. A ten por to prawdziwy renesan przeżywa!
OdpowiedzUsuńbardzo kusząco wygląda. Też robię tartę z porem, ale w nieco innym wydaniu.
OdpowiedzUsuńP.S. Brakuje odnośnika do przepisu na spód (albo ja go nie znalazłam).