Dla fanów świeżego, domowego pieczywa z włoską nutą.
Wyśmienite.
A przepis prosty i przyjemny, pochodzi z bloga Przy stole, odrobinę zmodyfikowany.
Składniki na 10 sporych bułek:
- 500 g mąki pszennej,
- 1,5 opakowania drożdży suszonych (lub 8 g świeżych),
- 350 ml zimnej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 100 g pokrojonych suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy,
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem, pomidorami i stopniowo dolewamy wody, zagniatając. Ciasto jest dość rzadkie, odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinkę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy z dziesięć bułeczek i układamy na opruszonej mąką blasze. Odstawiamy je jeszcze na kwadrans. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 - 25 minut.
Bon appetit!
poniedziałek, 21 marca 2011
Aromatyczne bułeczki z suszonymi pomidorami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne!
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie, uwielbiam suszone pomidory :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Zalegają mi suszone pomidory w lodówce, może je spożytkuję w ten sposób bo jakoś inwencji do zjedzenia inaczej brak. A w pieczywie to mi można przemycić wszystko, zwłaszcza jeśli się tak prezentuje ;-)
OdpowiedzUsuńJakoś nie używałam dawno suszonych pomidorów, może czas zacząć.
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone pomidory! muszę się zastanowić nad zrobieniem takich bułeczek:)
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory rządzą! ;) - w weekend się zaopatrzę i robię te cudowne bułeczki :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułeczki przypadły Ci do gustu, czy raczej do smaku ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!