poniedziałek, 21 marca 2011

Aromatyczne bułeczki z suszonymi pomidorami


Dla fanów świeżego, domowego pieczywa z włoską nutą.
Wyśmienite.
A przepis prosty i przyjemny, pochodzi z bloga Przy stole, odrobinę zmodyfikowany.

Składniki na 10 sporych bułek:

- 500 g mąki pszennej,
-
1,5 opakowania drożdży suszonych (lub 8 g świeżych),
- 350 ml zimnej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 100 g pokrojonych suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy,

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem, pomidorami i stopniowo dolewamy wody, zagniatając. Ciasto jest dość rzadkie, odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinkę do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy z dziesięć bułeczek i układamy na opruszonej mąką blasze. Odstawiamy je jeszcze na kwadrans. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 - 25 minut.

Bon appetit!

7 komentarzy:

  1. to coś dla mnie, uwielbiam suszone pomidory :)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zalegają mi suszone pomidory w lodówce, może je spożytkuję w ten sposób bo jakoś inwencji do zjedzenia inaczej brak. A w pieczywie to mi można przemycić wszystko, zwłaszcza jeśli się tak prezentuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie używałam dawno suszonych pomidorów, może czas zacząć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam suszone pomidory! muszę się zastanowić nad zrobieniem takich bułeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Suszone pomidory rządzą! ;) - w weekend się zaopatrzę i robię te cudowne bułeczki :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że bułeczki przypadły Ci do gustu, czy raczej do smaku ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń