Pyszności, to właśnie będzie dziś na kolację! Jeszcze nie wymyśliłam sosu, który będzie do tego pseudo-makaronu pasował, ale do wieczora mam jeszcze chwilę.
A może Wy macie jakieś pomysły? :)
Składniki
(na tagliatelle dla dwóch osób):
- 4 małe cukinie (najlepiej długie i wąskie),
- 1/2 łyżeczki soli.
Cukinie myjemy i kroimy na kształt tagliatelle czyli dość szerokich wstążek (ja użyłam takiej szatkownicy do jarzyn). Następni solimy i odstawiamy na 10 minut w durszlaku, żeby cukinia puściła wodę i skruszała.
Można jeść na surowo lub blanszować.
Smacznego i zdrowego!
niedziela, 12 grudnia 2010
Tagliatelle z cukinii
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie proste a takie fajne :)
OdpowiedzUsuńo, zadziwiająco banalne.
OdpowiedzUsuńale nie wpadłabym na to. brawo za kreatywnośc ;]
Robiłąm w wersji na surowo (wtedy pokroiłam jak spagetti) z dressingiem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i dużej iloscin świeżych ziół m.in. tymianek..., ale także blanszowałam we wstążkach i podawalam jako dodatek do dania, skrapialam moim zwyczajem olejem lnianym. Pozdrawiam Kinga
OdpowiedzUsuńlatem często jem tak przygotowaną cukinię. Lubię pikniki w towarzystwie takiej cukinii :)
OdpowiedzUsuń:)