Ot słodkie kakaowe ciasteczka z delikatną nutką rumu. Z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku.
Smaczne i prezentują się pięknie, nieprawdaż?Składniki na 25 ciasteczek:
- 50 g mąki,
- 25 g kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70 g cukru pudru,
- 25 g miękkiego masła,
- 1 roztrzepane jajko,
- 1 łyżeczka syropu rumowego,
- cukier puder do obtoczenia.
Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto jest rzadkie i klejące- wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie formujemy z ciasta malutkie kuleczki - ciasteczka mocno urosną w piekarniku. Ja obsypałam dłonie mąką, ich formowanie nie było zbyt proste.
Gotowe ciastka obtaczamy w grubej warstwie cukru pudru i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach 10 minut.
W trakcie pieczenia ciasteczka powinny popękać.
Smacznego!
czwartek, 23 grudnia 2010
Popękane ciasteczka intensywnie kakaowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robilam je kiedys, wyszly pyszne. Twoje prezentuja sie bardzo, bardzo kuszaco!
OdpowiedzUsuńale smakowite :)
OdpowiedzUsuńwesołych świąt!
jakież urocze!
OdpowiedzUsuńtak cudnie popękane i osniezone...
Piekłam je całkiem niedawno i przyznaję, że są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam je w poprzednie święta. patrząc na Twoje aż chce je wyjąć z ekranu :) idealne
OdpowiedzUsuńCzęstuje się ciasteczkiem, bo bardzo je lubię!
OdpowiedzUsuńBasiu! Wszystkiego dobrego na święta - serdecznie Cię pozdrawiam:)
pięknych Świąt..
OdpowiedzUsuńo zapachu czekolady.
Te ciasteczka sa przeurocze :) Tez mialam zamiar je upiec ale skorzystalam z jakiegos gazetowego przepisu i niestety nie wyszly :( Teraz musze zrobic je kolejny raz bo sa zachwycajace :)
OdpowiedzUsuńśliczne ciasteczka. ostatnio coraz częściej je widze na blogach.chyba pora je zrobić;)
OdpowiedzUsuń