To chyba moje ulubione muffiny, aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącymi orzechami i kremem waniliowym. Elu, czy "zdrowe i słodkie" to już oksymoron?
Cytuję za DorotSkładniki na 10 muffinek:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki (dodałam suszonych)
- 1 szklanka startej marchwi
- mleko
I jak zwykle przy muffinach: suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, potem wszystkie razem, dodajemy marchewkę i orzechy, mieszamy i wkładamy do foremki wyłożonej papilotkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Przestudzone muffiny smarujemy kremem (u mnie mascarpone wymieszany z twarożkiem sernikowym, cukrem i ziarenkami wanilii)
Są rewelacyjne!
wtorek, 5 października 2010
Najlepsze muffiny marchewkowe z orzechami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepis wspaniały! Naprawdę jestem zachwycony. Ja na razie trwam przy kuchennej prostocie. Zapraszam na mój blog: http://rabarbrother.blogspot.com/ :*
OdpowiedzUsuń