poniedziałek, 25 października 2010

ciasto, które każdy zna!

i każdy lubi. Proste w przygotowaniu, w zasadzie można użyć wszystkich owoców, ale moją ulubioną jest wersja ze śliwkami lub jabłkami... Zamiast klasycznego lukru, zrobiłam polewę na bazie soku z cytryny i miodu, bo miód i śliwki to przecież wspaniałe połączenie. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 0,5 kostki masła,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2,5 łyżki kaszy manny,
  • i dowolne owoce pokrojone w cienkie paski ( u mnie były grubsze, więc niektóre w trakcie pieczenia zapadły się wgłąb ciasta)
  • a na lukier: pół szklanki cukru pudru, łyżka miodu i sok z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt z wanilii, jajka i nadal miksujemy.

W osobnej misce mieszamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, po czym dodajemy wszystko do miksowanej masy.

Wszystkie składniki miksujemy, stopniowo dolewamy mleko. Następnie wsypujemy kaszę , dolewamy sok z cytryny i mieszamy.

Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wykładamy owoce. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.

Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz