Uwielbiam piec muffiny! Robi się je ekspresowo, mogą mieć tysiące różnych wcieleń i można się nimi dzielić:) Imbirowe z gruszkami były bardzo smaczne, choć nie zachwyciły mnie aż tak jak właścicielkę mojego ulubionego bloga, z którego zaczerpnęłam przepis. Aromat imbiru jest delikatnie wyczuwalny, pierwsze skrzypce grają gruszki!
Składniki na 12 muffin:
-250 g mąki pszennej,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- 140 ml maślanki (w oryginale była śmietana),
- 125 ml oleju,
- 1 łyżka miodu,
- 2 jajka,
- 2 duże gruszki pokrojone w drobną kostkę,
- brązowy cukier do posypania muffin przed pieczeniem.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier, imbir.
W drugim naczyniu wszystkie mokre: jajka, olej, maślankę, miód.
Następnie łączymy je ze składnikami suchymi, dodajemy gruszki, mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do około 3/4 wysokości, posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz