poniedziałek, 4 października 2010

Muffiny imbirowe z gruszkami


Uwielbiam piec muffiny! Robi się je ekspresowo, mogą mieć tysiące różnych wcieleń i można się nimi dzielić:) Imbirowe z gruszkami były bardzo smaczne, choć nie zachwyciły mnie aż tak jak właścicielkę mojego ulubionego bloga, z którego zaczerpnęłam przepis. Aromat imbiru jest delikatnie wyczuwalny, pierwsze skrzypce grają gruszki!


Składniki na 12 muffin:

-250 g mąki pszennej,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- 140 ml maślanki
(w oryginale była śmietana),
- 125 ml oleju,
- 1 łyżka miodu,
- 2 jajka,

- 2 duże gruszki pokrojone w drobną kostkę,

- brązowy cukier do posypania muffin przed pieczeniem.


W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier, imbir.
W drugim naczyniu wszystkie mokre: jajka, olej, maślankę, miód.
Następnie łączymy je ze składnikami suchymi, dodajemy gruszki, mieszamy.


Formę na muffinki wykładamy papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do około 3/4 wysokości, posypujemy brązowym cukrem.


Pieczemy w temperaturze 200 stopni
przez około 20-25 minut.

Pycha!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz