wtorek, 22 lutego 2011

Rozgrzewający krem z marchwii

Znów zimno, problemy się mnożą, trzeba znaleźć w tym wszystkim jakiś jasny punkt. Najlepiej pomarańczowy :)
Jeśli macie ochotę na rozgrzewającą zupę krem- pikantną i aksamitną, zapraszam do skosztowania.

Składniki na 4 porcje:

- 4 średniej wielkości marchewki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 1 ziemniak,
- ząbek czosnku,
- 400 ml bulionu,
- szczypta suszonego imbiru,
- łyżeczka suszonego lubczyku,
- szczypta chilli,
- łyżeczka kurkumy,
- jogurt naturalny
.

Marchew obieram i kroję z kostkę. Podobnie postępuję z ziemniakiem i cebulą.

Do rozgrzanego garnka z masłem, wrzucam pokrojoną cebulę i starty czosnek, chwilę podsmażam, następnie dodaję marchew i ziemniaczka, wrzucam przyprawy (prócz lubczyku) i smażę jeszcze około 5 minut. Następnie wlewam bulion, doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze około pół godziny pod przykrywką.

Po tym czasie zdejmuję garnek z gazu, dodaję lubczyk i miksuję zupę na aksamitny krem, w razie potrzeby doprawiam.

Podaję gorący z kleksem jogurtu naturalnego i kilkoma kaparami.

Bon appetit!

8 komentarzy:

  1. co za kolor!
    obłęd. i te rozgrzewające przyprawy!
    najlepsza zupa na zimowy chłód.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie kusisz tą intensywną pomarańczą.

    OdpowiedzUsuń
  3. marchewkową lubię w każdej postacie:) Poza tym uwielbiam ten kolor w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A powiedz mi jak miksujesz, zwykłym tradycyjnym mikserem (który mam w mieszkaniu), czy blenderem (którego nie mam ;))? czy to bez znaczenia? Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupy kremy
    uwielbiam marchewkę
    pyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Joanno!
    najłatwiej zmiksować blenderem, którego też nie posiadam:) mam natomiast taki mikser jak na koktajle, do niego wlewam zupę i się miksuje. takim mikserem jak do ubijania białek raczej się nie uda...

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczna zupa, tak ładnie i gustownie ozdobiona :)
    PS w tytule o jedno 'i' za dużo :)

    OdpowiedzUsuń