Marchew w zupełnie nowym wydaniu.
Słodka i aromatyczna, idealnie dopełni smak nie tylko wegetariańskich dań głównych. Kto by powiedział, że rozmaryn i miód będą tak wspaniale się komponować! Gdy spróbujecie tej marynaty, będziecie nią zachwyceni. Można jej użyć także do przygotowania innych warzyw korzeniowych- pasternaku, selera czy rzepy.
Dodatek nie tylko dla koneserów, spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 2, 5 szklanki marchwi pokrojonej w długie słupki,
- 2 łyżki masła,
- łyżka oliwy,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- łyżeczka rozgniecionych suszonych liści rozmarynu, lub łyżka świeżych,
- łyżeczka musztardy dijon,
- 2 łyżeczki płynnego miodu (użyłam gryczanego).
Marchew gotujemy, aż będzie miękka (warto jej jednak nie rozgotować).
Na patelni o grubym dnie podgrzewamy masło, oliwę, dodajemy czosnek, rozmaryn i smażymy prze minutę, do momentu, aż czosnek się zrumieni.
Dodajemy marchew, musztardę i miód, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy od razu.
Bon appetit!
fajny pomysł na banalną marchewkę :)
OdpowiedzUsuńA to ja wypróbuję chętnie!
OdpowiedzUsuńMnie też się podoba ten niebanalny pomysł podobnie jak wykrywaczowi smaku :) Muszę spróbować koniecznie tej wersji
OdpowiedzUsuń