środa, 4 maja 2011

Kotlety z białej fasoli

Pyszne, sycące i zdrowe.
Przyrządzanie fasoli jest dość pracochłonne, trzeba ją moczyć w wodzie całą noc i potem jeszcze chwilę gotować. Dlatego polecam przygotować od razu cały kilogram fasoli, którą później zamrażamy w mniejszych porcjach. Postępując w ten sposób, o wiele chętniej sięgniemy w kuchni po rośliny strączkowe, które są tak wspaniałym źródłem białka.
Do takich kotlecików wystarczy już tylko lekka sałatka i mamy gotowy obiad. Polecam Wam gorąco!

Składniki na 10 kotletów:

- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli,
- 1 marchew starta na dużych oczkach,
- 1 jajko,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki kminku mielonego,
- łyżeczka cząbru,
- kilka kropel tabasco,
- sól,
- 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie).

Ugotowaną fasolę rozgniatamy widelcem, lub praską do ziemniaków. Dodajemy jajko, marchew i przyprawiamy, formujemy kotleciki.

Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju.

Podajemy z sałatą z sosem winegret.

Bon appetit!

6 komentarzy:

  1. Gorąco dziękuje! Za taki pyszny przepis:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe te kotleciki i pewnie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podobają mi się!
    są naprawdę godne wypróbowania ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo zdrowo! i dobry pomysł z zamrażaniem fasoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne. lubię takie bezmięsne "kotleciki". Może uda mi się z nimi przemycić więcej bezmięsnych obiadów moim chłopakom? :)
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł z zamrażaniem bardzo dobry! Można częściej robić takie kotlety...

    OdpowiedzUsuń