wtorek, 21 maja 2013

Szparagi w cieście francuskim z parmezanem. Sos holenderski i jajka w koszulkach


Czyli nic skomplikowanego, w sam raz na majowy obiad. 
Dobry sposób, by w kilka minut przygotować coś smacznego.
Idealnym dopełnieniem kompozycji będzie kefir lub wino reńskie.
Nie wygłupiałam się i skorzystałam z gotowego ciasta francuskiego :)
Przepisy pochodzą z Kwestii Smaku - nieco je zmodyfikowałam.

Składniki:
- płat ciasta francuskiego, pokrojony na kwadraty,
- kawałek dobrego sera (u mnie parmezan, jakiś twardy kozi ser też byłby pyszny),
- szparagi zielone,
- jajko.

Każdy kwadrat ciasta posypujemy warstwą startego parmezanu. Następnie układamy na nim po dwa szparagi z odłamanymi twardymi końcówkami i zawijamy końce ciasta.
Z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.

Sos holenderski (na 5-6 porcji):
- 50 g masła,
- 2 żółtka (nie z lodówki),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i pieprz.

Masło roztapiamy w garnuszku. 
Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aż staną się jasne i puszyste.
Następnie powoli, cienką strużką wlewamy gorące masło do żółtek, cały czas ubijając.
Sos jest puszysty i bardzo delikatny, idealnie komponuje się ze szparagami, ale nie jest zbyt smaczny kolejnego dnia, więc bądźcie rozważni, nie przygotowujcie go zbyt dużo.